Vóór en na Vijf Vrouwen


Het verhaal van Vijf Vrouwen begint bij het einde van het vorige boek dat ik in 2020 publiceerde onder de titel Minnaar, leugenaar, moordenaar.

Als je dit boek gelezen hebt, weet je welke de geheimen zijn die de Vijf vrouwen moeten ontrafelen. Heb je dit niet gelezen, dan is het des te spannender.

Beide boeken zijn een familiekroniek van de Russo’s, een Siciliaanse familie. Het eerste vertelt hun lotgevallen van 2009 tot 2016, het tweede van 2016 tot 2020.

Zoals Minnaar, leugenaar, moordenaar eindigde met een aantal onbeantwoorde vragen, heeft ook Vijf Vrouwen een slot dat vragen oproept naar wat er verder met enkele van de hoofdpersonen zal gebeuren. Het is dan ook de bedoeling een derde deel te schrijven met de geschiedenis van de familie van 2020 tot … . Vooraleer dit vervolg kan verschijnen, is er een tijdsperspectief nodig van enkele jaren. Het derde deel met als werktitel De wijnroute kan er ten vroegste komen in 2025, als orgelpunt van het drieluik onder de titel De Russo connectie.

Veel personages uit “Minnaar, leugenaar, moordenaar” komen terug in “Vijf vrouwen”. Andere niet, maar soms wordt er naar hen verwezen.

Daarom is het handig hen te kennen:

De Dottore, Lorenzo Russo.

Hij is de peetvader, de capo van de maffiafamilie. Hij is overleden in 2011.

Luca, Enzo en Alfonso Russo

Zij zijn de drie broers van de Dottore, en zijn luitenanten in de maffia-clan. Luca is de voornaamste daarvan. Enzo is in gestorven in 2012 bij een vuurgevecht met de politie tijdens een raid op de boerderij van de familie waar hun hoofdkwartier gevestigd was.

Giulietta en Christiana Russo

De twee dochters van de Dottore. Giulietta is de boekhoudster van de familie en beheert het hoofdkwartier in de boerderij, met in de buurt een hotel en een congrescentrum dat als voornaamste functie heeft, het witwassen van de dubieuze inkomsten van de familie, met de hulp van een externe accountant, Raul Esposito.

Gino, Vincenzo, Valerio en Danilo Russo

Zij zijn vier andere van de zes zonen van de Dottore, die elk een rol spelen in de misdadige praktijken van de familie, respectievelijk als arts, advocaat en hoteliers.

Francesco Russo en Angelina Catanese

De jongste zoon van de Dottore wordt diens opvolger wanneer hij in 2011 overlijdt. Zijn broer Alassandro betwist zijn leiderschap en er ontstaat een familie-oorlog die uitmondt in de moord op het echtpaar.

Francesco en Angelina hebben twee kinderen, Elena en Gianluca.

Alessandro Russo en Agnese Gatto

De oudste zoon van de Dottore is door de familie verbannen naar Napels na een incident in 1987, maar houdt via verschillende filialen van zijn transportbedrijf voet aan wal op Sicilië.

Hij betwist het leiderschap van zijn broer Francesco en grijpt de macht over de familie als nieuwe capo.

Hij is gehuwd met Agnese Gatto.

Ze hebben twee zonen, Salvatore, die bij de dood van Alessandro zijn transportimperium overneemt, en Giovanni die directeur wordt van de BFS, de Banca Familiare Siciliana, die de familie geïnfiltreerd heeft.

Elena Russo

Zij is de dochter van Francesco en Angelina. Op 17-jarige leeftijd wordt zij zwanger van Laura. Haar geliefde Silvio Marino verongelukt. Zij blijft Single tot zij 17 jaar later een toerist uit België, Marc Verbeeck, ontmoet. Ze beginnen een relatie en ze geraakt zwanger. Hij blijkt een gevluchte oplichter en hij wordt gearresteerd. Zij smeekt de familie hem te redden en hij krijgt een nieuwe identiteit als Mario Rizzo. Ze trouwen en krijgen twee zoontjes, Lorenzo, genoemd naar de Dottore, en Matteo.

Wanneer het huwelijk spaak loopt knoopt Elena een relatie aan met Stefano Fabbri.

In België laat Verbeeck zijn vrouw Gerda Spiessens onwetend achter.